ΘΗΛΑΣΜΟΣ, ΟΛΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

by Funky Mama

   Καιρό πριν έρθει η ώρα να γεννήσω τον μικρούλη μου είχα προετοιμαστεί  για το μεγάλο κεφάλαιο του θηλασμού. Είχα διαβάσει ότι άρθρο κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο, είχα διαβάσει βιβλία, είχα πάει σε αρκετά σεμινάρια θηλασμού και θεωρούσα ότι ήμουν αρκετά έτοιμη και ενημερωμένη για όλες τις εκδοχές των πιθανών προβλημάτων. Έλα όμως που τελικά τα πράγματα αλλάζουν εντελώς όταν έρθει στον κόσμο το μωράκι μας και τα προβλήματα ξεκινούν μέσα από το μαιευτήριο ακόμη.

 Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γέννησα τον μικρό μου με καισαρική, γιατί δεν κατάφερα μετά από οκτώ ώρες προσπάθειας να γεννήσω φυσιολογικά. Αμέσως μόλις γεννήθηκε μου τον έβαλε ο γιατρός μου στο στήθος το οποίο και έπιασε αμέσως! Αισθάνθηκα πολύ τυχερή και μόνο που κατάφερα αυτή την άμεση επαφή μαζί του στα πρώτα κιόλας λεπτά της γέννησης του. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ακριβώς αυτή που περίμενα. Είχα επιλέξει rooming in ώστε να τον έχω συνέχεια δίπλα μου και αποκλειστικό θηλασμό για να μην του χορηγήσουν κανένα σκεύασμα ξένου γάλακτος. Μέσα από το διάβασμα και τα σεμινάρια γνώριζα ότι το πρωτόγαλα (αυτές οι ελάχιστες πολύτιμες σταγονίτσες) που όλες έχουμε την πρώτη ημέρα της γέννας, αρκούν για να γεμίσουν αυτό το μικροσκοπικό στομαχάκι του βρέφους. Οπότε ήμουν ευχαριστημένη που προσκολλήθηκε εύκολα στο στήθος μου ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που είχα μάθει. Έλα όμως που την επόμενη ημέρα ο οργανισμός μου κατέβασε τόσο γάλα που τάιζα ένα ολόκληρο μαιευτήριο και εκεί ξεκίνησαν όλα μου τα προβλήματα.

   Το μωρό μου πνιγόταν από την μεγάλη ροή και ποσότητα γάλακτος, όπου αυτό στη συνέχεια του δημιουργούσε πόνο στην κοιλίτσα και κλάμα γοερό. Και δώστου οι ορμόνες να μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια και πανικό ότι δεν θα τα καταφέρω. Οι οδηγίες που μου έδιναν οι νοσηλεύτριες στο μαιευτήριο ήταν εντελώς λάθος  και εκεί έρχεται η στιγμή που πελαγώνεις ως νέα μαμά. Βγαίνοντας όμως από το μαιευτήριο με όλα αυτά τα προβλήματα της υπερπαραγωγής, του πετρώματος και των φραγμένων πόρων να συνεχίζονται είχα το πείσμα και την θέληση να συνεχίσω να προσφέρω στο μωρό μου ότι πολυτιμότερο μπορούσα, το γάλα μου. Έτσι ζήτησα βοήθεια από μια πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας,  η οποία με βοήθησε να λύσω με τον καιρό όλα αυτά που μου φαινόταν βουνό στην αρχή. Οπλίστηκα με υπομονή και μετά από πολύ μασάζ με ζεστό νεράκι και αποσυμφόρηση με το χέρι, έμαθα να ελέγχω το πρόβλημα της υπερπαραγωγής το οποίο μετά από διάρκεια μερικών μηνών εξαλείφθηκε πλήρως. Επίσης έμαθα να αντιμετωπίζω τους φραγμένους πόρους και το πέτρωμα.  Ο θηλασμός έβγαινε αβίαστα πια και έπαιρνα ακόμη περισσότερο θάρρος να συνεχίσω. Κατάφερα να θηλάσω 14 μήνες συνολικά και αποθήλασα ομαλά, με σεβασμό στο παιδί,  λόγω ενός προβλήματος υγείας που αντιμετώπισα.

   Θα ήθελα μέσα από την προσωπική μου ιστορία να εμπνεύσω όλες εσάς τις νέες μανούλες να συνεχίσετε να προσφέρετε το πολυτιμότερο αγαθό στο μωρό σας και να μην τα παρατάτε με την πρώτη δυσκολία. Να ζητάτε βοήθεια αν χρειαστεί από κάποιον πιστοποιημένο επαγγελματία που μπορεί πραγματικά να σας συμβουλεύσει αλλά και την στήριξη της οικογένεια σας. Αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ώστε να σας βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ με βάση την εμπειρία μου ή και να σας συστήσω πιστοποιημένους συμβούλους θηλασμού από τον σύνδεσμο των La Leche League Greece. Τέλος το βιβλίο που πραγματικά με βοήθησε είναι της παιδιάτρου κ. Πατσούρου : Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία. Μην τα παρατάτε, όλες μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ζήστε στο έπακρο αυτό το μαγικό ταξίδι αγάπης!

Φιλιά Funky Mama

You may also like

EnglishGreek