6 + 1 Tips ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΣΕ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

by Funky Mama

Εδώ και ένα χρόνο σχεδόν παλεύουμε με την καθημερινότητα στο πλαίσιο των νέων συνθηκών του Covid-19 αλλά και την καραντίνα που μας επιβάλλει ο ιός. Πολλοί εργαζόμενοι γονείς και ειδικά οι μητέρες αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στη διαχείριση των μικρότερων παιδιών μας όταν απαιτείται να δουλέψουμε με τηλεργασία στο σπίτι.

Τα μικρά σε ηλικία παιδιά, ειδικά όταν δεν πηγαίνουν στο σχολείο, όταν βλέπουν τους γονείς στο σπίτι δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι εκείνοι θα πρέπει να δουλέψουν και όχι να παίξουν μαζί τους. Ως μητέρα εργαζόμενη αντιμετώπισα αυτή την κατάσταση περίπου για 8 μήνες με τον μικρό μου τεσσάρων ετών. Έγκυος και σε καθεστώς τηλεργασίας για πολλούς μήνες με τον μικρό μου γιο στο σπίτι αντιμετώπισα διάφορα προβλήματα αλλά κατάφερα να τα βγάλω πέρα με υπομονή & επιμονή.

Το ωράριο που έπρεπε να δουλέψω στο σύστημα της εταιρίας που εργάζομαι ευτυχώς ήταν ευέλικτο, ώστε αν δεν κατάφερνα να μπω το πρωί το αναπλήρωνα είτε το βράδυ που κοιμόταν ο μικρός, είτε το μεσημέρι που επίσης έπεφτε για έναν γρήγορο υπνάκο. Κακά τα ψέματα την χρήση της τεχνολογίας δεν την απέφυγα. Γνωρίζοντας ότι το παιδί για την ηλικία του μπορεί να εκτεθεί ελάχιστα σε οθόνες, όταν έπρεπε να προλάβω προθεσμίες ή ήμουν μόνη στο σπίτι χωρίς καμία βοήθεια, του έδωσα και τάμπλετ με κάποιο εκπαιδευτικό παιχνίδι, ώστε να απασχολείται δημιουργικά, αλλά και παιδικά προγράμματα παρακολούθησε στην τηλεόραση με τραγουδάκια ή παραμύθια σε αφήγηση. Πάντα με το ελάχιστο δυνατό χρονικό περιθώριο και πάντα με δική μου επίβλεψη.

Μπορεί η τηλεργασία να είναι σχεδόν αδύνατη με ένα παιδί τεσσάρων ετών στο σπίτι, χωρίς να έχει να απασχοληθεί με κάτι, ούτε να κατανοεί γιατί η μαμά δεν παίζει μαζί του αλλά δουλεύει, όμως εμένα τελικά μου πρόσφερε πολύ ποιοτικό χρόνο με τον μικρό μου!

Θα σας περιγράψω μερικά tips απασχόλησης μικρών παιδιών βάση της δικής μου εμπειρίας αλλά και πως να τελειώσετε στην ώρα σας τη δουλειά σας χωρίς προβλήματα με τον εργοδότη σας.

Αρχικά ρυθμίζουμε το ωράριο μας αν έχουμε περιθώριο ελαστικότητας δηλαδή:

  • Ξυπνάμε 1ή 2 ώρες νωρίτερα από το παιδί ώστε να αρχίσουμε την τηλεργασία μας.
  • Στα ενδιάμεσα ωράρια ύπνου του παιδιού για παράδειγμα το μεσημέρι δουλεύουμε τα project μας.
  • Μόλις κοιμηθεί το παιδί το βράδυ, εμείς συνεχίζουμε & ολοκληρώνουμε την εργασία μας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούμε να απασχολήσουμε τα μικρά παιδιά (ειδικά όταν δεν πηγαίνουν στο σχολείο), με διάφορα όπως:

  • Εύκολα πειράματα για παιδιά στο σπίτι, σας έχω μερικά εύκολα πειράματα χημείας που κάναμε με τον μικρό μου εδώ.
  • Ζωγραφική & κατασκευές με play doh ώστε να συγκεντρωθούν και να περάσει δημιουργικά η ώρα τους μαζί μας.
  • Αν μας έχουν περισσέψει κάποια υλικά όπως πλαστικά μπουκάλια νερού ή χαρτόκουτα απασχολούμε το παιδί μας με εύκολες οικολογικές κατασκευές, μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες από αυτά που έχουμε φτιάξει με τον μικρό μου εδώ.
  • Μπορείτε να διαβάσετε όμορφα παιδικά βιβλία παρέα αλλά και να τραγουδήσετε, να χορέψετε, να χοροπηδήσετε μαζί αγκαλιά!
  • Μπορείτε να μαγειρέψετε κάτι εύκολο ώστε να μπορεί να απασχοληθεί μαζί σας το παιδί αλλά και να έχετε το φαγητό έτοιμο για όλη την οικογένεια.

Τα παιδιά μας θέλουν απλά πράγματα και χρόνο μαζί μας!

Προσπαθήστε αυτός ο χρόνος, όσο περιορισμένος και αν είναι, να είναι ποιοτικός! Αυτά τα χρόνια της καραντίνας θα τα θυμόσαστε όλοι μας για πάντα!

Σας φιλώ

Funky Mama

You may also like

EnglishGreek