3 ΕΥΚΟΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

by Funky Mama

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ!

Ήρθε το καλοκαιράκι αλλά δεν είχαμε όλοι την πολυτέλεια να τρέξουμε σε κάποια κοντινή παραλία και έτσι έπρεπε να σκεφτούμε κάποιες δραστηριότητες για να απασχοληθούμε στο σπίτι. Λόγω της ιδιότητάς μου (Φυσικός αλλά και Χημικός Μηχανικός) αποφάσισα να κάνω τρία πολύ εύκολα πειράματα με τον μικρό μου ώστε να περάσει όμορφα αλλά και να μάθει πράγματα από εμένα. Ετοιμάσαμε τρία εύκολα πειραματάκια με υλικά που όλοι έχουμε σπίτι μας!

Πάμε να τα δούμε παρέα ώστε να τα κάνετε και εσείς με τα ζουζούνια σας:

1.Καταρράκτης χρωμάτων

Αυτό το πείραμα αποτελείται από 4 υλικά:

Γάλα, χρώματα ζαχαροπλαστικής, απορρυπαντικό πιάτων, μπατονέτες

Διαλέγουμε ένα λευκό πιάτο και ρίχνουμε το γάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταγόνες από τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Παίρνουμε μια μπατονέτα και τη βουτάμε στο απορρυπαντικό πιάτων να ποτίσει καλά. Στη συνέχεια την ακουμπάμε επάνω στην επιφάνεια με τα χρώματα! Και ουαααουυυ τα χρώματα αρχίζουν να τρέχουν μακριά σαν καταρράκτης!

Το φαινόμενο αυτό βασίζεται στην ιδιότητα του απορρυπαντικού πιάτων να απομακρύνει τα λίπη, το γάλα περιέχει αρκετά λιπαρά και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής έχουν βάση συνήθως το νερό και έτσι επιπλέουν στην επιφάνεια του γάλακτος. Μόλις πλησιάσει η μπατονέτα με το απορρυπαντικό «διώχνει» τα λιπαρά του γάλακτος μακριά έτσι απομακρύνονται τα χρώματα! Ένα πείραμα που θα ξετρελάνει τα παιδιά!

 

2.Lava lamp effect – Ανάμιξη υγρών διαφορετικής πυκνότητας υπό πίεση

Όλοι θυμόμαστε εκείνες τις ωραίες λάμπες που είχαν υγρό και χρωματιστές μπάλες που πηγαινοέρχονταν μέσα σαν λάβα μόλις τις ανάβαμε! Το πείραμα αυτό μαθαίνει στα παιδιά τις διαφορετικές πυκνότητες υγρών και την ανάμιξή τους υπό πίεση. Χρειαστήκαμε 4 υλικά:

Ηλιέλαιο, νερό, χρώμα ζαχαροπλαστικής, ένα αναβράζον δισκίο

Παίρνουμε ένα ποτήρι αρκετά ψηλό και γεμίζουμε με το λάδι περίπου τα ¾ και μετά προσθέτουμε λίγο νερό (το λάδι επιπλέει λόγω της μικρότερης πυκνότητάς του). Στη συνέχεια ρίχνουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής που επιθυμούμε. Τέλος ρίχνουμε το αναβράζον δισκίο. Όσο λιώνει το δισκίο απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα να ωθεί το νερό με το χρώμα να αναμιχθεί με το λάδι.

Έτσι χρωματιστές μπαλίτσες ταξιδεύουν με πίεση μέσα από το λάδι και έχουμε αυτό το φαινόμενο της lava lamp. Στο τέλος αφού λιώσει το δισκίο οι χρωματιστές μπαλίτσες θα επιστρέψουν σταδιακά και πάλι στο νερό λόγω της πυκνότητάς τους. Το παιδί μπορεί να ξαναρίξει κι’άλλο αναβράζον δισκίο και να επαναλάβει τη διαδικασία όσες φορές θέλει!

 

3.Χρωματιστή έκρηξη- Αντίδραση βάσης-οξέος

Δεν υπάρχει κανείς μας που να μη ξέρει πως αντιδρά μια βάση με ένα οξύ. Ήρθε η ώρα οι μικροί μας επιστήμονες να διασκεδάσουν με αυτό το απλό χρωματιστό πείραμα. Θα χρειαστούν μόνο 3 υλικά: μαγειρική σόδα, ξύδι & χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εμείς επιλέξαμε μικρά ποτηράκια σφηνάκια ώστε να ξεχειλίζουν εύκολα. Αρχικά ρίχνουμε σε όλα λίγη σόδα και προσθέτουμε στο κάθε ένα το χρώμα που μας αρέσει. Τέλος το παιδί ρίχνει το ξύδι και έχουμε μια υπέροχη έκρηξη χρωμάτων! Τα παιδιά χαίρονται να το κάνουν ξανά και ξανά γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό!

 

Αυτά τα τρία εύκολα πειράματα με υλικά από το σπίτι μας θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά και ταυτόχρονα θα μάθουν απλά φαινόμενα της φυσικής και της χημείας!

Καλή διασκέδαση!

Funky Mama

You may also like

EnglishGreek