ΠΕΙΡΑΜΑ: ΕΝΑΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΣΤΟ ΒΑΖΟ

by Funky Mama

Ξέρετε πόσο μας αρέσουν τα πειράματα και ειδικά όταν δεν μπορούμε να βγούμε έξω λόγω κακοκαιρίας! Πάντα θα σκεφτούμε να ετοιμάσουμε κάποιο απλό, εύκολο και διασκεδαστικό πείραμα στο σπίτι.

Σήμερα ετοιμάσαμε έναν ανεμοστρόβιλο στο βάζο. Όλοι μας από το σχολείο γνωρίζουμε τι είναι τα καιρικά φαινόμενα και έχουμε μάθει πως δημιουργείται ένας ανεμοστρόβιλος. Στην ουσία ο ανεμοστρόβιλος είναι μια κατακόρυφη στήλη από αέρα η οποία περιστρέφεται με μεγάλη δύναμη και πολλές φορές σχηματίζεται κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ο ανεμοστρόβιλος παρουσιάζεται συνήθως ως μια χαρακτηριστική «χοάνη» και αυτό είναι που θα παρατηρήσουμε και εμείς να δημιουργείται μέσα σε ένα βάζο ή ένα μπουκάλι.

Αρχικά θα χρειαστούμε είναι ένα γυάλινο βάζο (ή/και πλαστικό) ή ένα πλαστικό μπουκάλι, ειδικά αν κάνετε το πείραμα με μικρότερα παιδάκια κάτω των 2 ετών.  Γεμίζουμε το βάζο μας με νερό αφήνοντας λίγα εκατοστά κενό από την επιφάνεια. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο απορρυπαντικό πιάτων και όποιο χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλουμε (δε βάζουμε πολλές σταγόνες για να βλέπουμε το φαινόμενο).

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος προσθέτουμε λίγο λευκό ξύδι, είναι το υλικό που βοηθά στο να μην αφρίζει πάρα πολύ το νερό μας διασπώντας τις πολλές φυσαλίδες.

Τώρα είμαστε έτοιμοι, ανακινούμε το βάζο μας με γρήγορες περιστροφικές κινήσεις και βλέπουμε στο φως τον ανεμοστρόβιλο που δημιουργείται στο εσωτερικό του!

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται πολύ και μπορούν να παίξουν φτιάχνοντας τον ανεμοστρόβιλο όσες φορές θέλουν. Αν το φτιάξετε σε μπουκάλι μπορείτε να το γυρίσετε ανάποδα κρατώντας το από το καπάκι και να το περιστρέψετε πολλές φορές γύρω γύρω, μόλις το γυρίσετε κανονικά είναι έτοιμος ο ανεμοστρόβιλος!

Για μικρότερα παιδάκια μπορείτε να βάλετε μέσα διάφορα μικρά αντικείμενα  όπως πολύχρωμα pom pom, ζωάκια λαστιχένια ή ακόμη και χρυσόσκονη. Έτσι το παιχνίδι αμέσως μετατρέπεται σε αισθητηριακό για εκείνα!

Δοκιμάστε το και τα παιδιά σας θα διασκεδάσουν πολύ!

Funky Mama

You may also like

EnglishGreek