ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

by Funky Mama

Σήμερα με μεγάλη μου χαρά και υπερηφάνεια κυκλοφόρησε το αντηλιακό μου Esselia Kids & Family και θα ήθελα να σας περιγράψω πως επιλέγουμε ένα ασφαλές αντηλιακό και τι περιέχεται γενικότερα στα αντηλιακά του εμπορίου. Πριν δύο χρόνια σας είχα περιγράψει αναλυτικά στο άρθρο μου ποια είναι τα ασφαλή φίλτρα και ποια από τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι κατάλληλα για τα παιδιά. Επίσης σε άλλο άρθρο περιέγραψα τι είναι το SPF, ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές μας και γιατί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας ξεκινήσουμε με την σύνθεση ενός αντηλιακού προϊόντος. Οι περισσότερες εταιρείες που κυκλοφορούν αντηλιακά χρησιμοποιούν χημικά φίλτρα ώστε να “δουλεύονται” πιο εύκολα μέσα σε ένα μείγμα και να “δένουν” εύκολα ένα γαλάκτωμα. Οι πλειοψηφία επίσης των εταιρειών που κυκλοφορούν αντηλιακά για παιδιά χρησιμοποιούν συνήθως συνδυασμό χημικών και φυσικών ορυκτών φίλτρων όπως το οξείδιο του Ψευδαργύρου ή το Διοξείδιο του Τιτανίου προκειμένου να πετύχουν αρκετά υψηλό SPF με αποτέλεσμα να έχουν βαριάς σύνθεσης προϊόντα. Επίσης ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι προκειμένου το αντηλιακό να απορροφάται από το δέρμα και να μην αφήνει τη γνωστή «ασπρίλα» οι εταιρείες άρχισαν να χρησιμοποιούν νανοσωματίδια στα φίλτρα ώστε να υπάρχει πλήρης απορρόφηση. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς είναι ότι αυτά τα νανοσωματίδια εισχωρούν από το φραγμό της επιδερμίδας και εισέρχονται στη συστημική κυκλοφορία του αίματος και επικάθονται σε ιστούς των οργάνων του σώματος. Έτσι έχουμε συσσώρευση τοξικών ουσιών κάτι που μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ειδικά στα παιδιά.

Όταν ένα προϊόν έχει πολύπλοκη σύνθεση γενικότερα θα πρέπει να αποφεύγεται ειδικά όταν προορίζεται για βρέφη και παιδιά. Κατά καιρούς οι παγκόσμιες αρχές όπως ο EMA στην Ευρώπη και ο FDA στην Αμερική, έχουν ανακοινώσει την προσοχή που πρέπει να δίνουν οι εταιρείες στη χρήση νανοσωματιδίων στα καλλυντικά και να ενημερώνουν τον καταναλωτή ώστε να λάβει την ευθύνη να τα χρησιμοποιήσει.

Ποια είναι τα φυσικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται από που προέρχονται;

Τα φυσικά φίλτρα, που χρησιμοποιούνται μόνα ή σε συνδυασμό, είναι συνήθως δύο όπως αναφέραμε είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου (πιο ασφαλές) και το διοξείδιο του τιτανίου (όχι τόσο ασφαλές), τα οποία είναι ορυκτά και με επεξεργασία της κοκκομετρίας τους γίνονται νανοσωματίδια ή μικροσωματίδια. Όταν επιλέγουμε αντηλιακό για παιδιά θα πρέπει πάντα να είναι χωρίς νανοσωματίδια και καλύτερα να περιέχεται μόνο το οξείδιο του ψευδαργύρου ως φίλτρο.

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF δεν πρέπει να μας προβληματίζει γιατί οι διαφορές στην εμπλοκή της επικίνδυνης ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολύ μικρές. Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει αυτό:

Ο δείκτης SPF 15 μπλοκάρει το 93% της ηλιακής ακτινοβολίας

Ο δείκτης SPF 20 μπλοκάρει το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας

Ο δείκτης SPF 30 μπλοκάρει το 97% της ηλιακής ακτινοβολίας

Ο δείκτης SPF 50 μπλοκάρει το 98% της ηλιακής ακτινοβολίας

Δεν υπάρχει κανένα αντηλιακό στο εμπόριο που να μπλοκάρει 100% την ηλιακή ακτινοβολία. Απλώς όσο περισσότερα φίλτρα χρησιμοποιούνται τόσο πιο βαρύ είναι το αντηλιακό προκειμένου να πετύχουν υψηλότερο SPF. Θα πρέπει πάντα να επιλέγουμε είτε το 20 είτε το 30 για δύο λόγους: αρχικά για να είναι όσο πιο αγνό γίνεται σε σύνθεση το αντηλιακό που θα επαλείψουμε στο δερματάκι των παιδιών μας αλλά και δεύτερον να μπορεί να συντεθεί και η βιταμίνη D από τον οργανισμό τους. Κανόνας για ασφαλή προϊόντα είναι να μη περιέχονται νανοσωματίδια και όσο το δυνατόν όχι αρώματα χρώματα και περιττά χημικά στοιχεία.

Για όλα τα παραπάνω που σας περιέγραψα δούλεψα πάνω στη σύνθεση του αντηλιακού μου Esselia Kids & Family το οποίο περιέχει 100% φυσικά συστατικά και καθόλου συντηρητικό, άρωμα, χρώμα αλλά είναι αγνό για να το χρησιμοποιήσω στο παιδί μου. Χρησιμοποίησα ισχυρά αντιοξειδωτικά έλαια και βούτυρα, βιταμίνη Ε και φυσικό φίλτρο οξειδίου του ψευδαργύρου υψηλής κοκκομετρίας (χωρίς νανοσωματίδια) για να είναι 100% ασφαλές. Τέλος ο δείκτης προστασίας του είναι SPF 20 δηλαδή μπλοκάρει το 95% της επικίνδυνης ηλιακής ακτινοβολίας και έχει άδεια από μελέτη που πραγματοποιήθηκε να φέρει το σύμβολο προστασίας UVA. Είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα να κυκλοφορώ ότι πιο αγνό υπάρχει στο εμπόριο για τα παιδιά μας!

Θα το βρείτε στο eshop μας www.esselia.gr

Σας ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε!

Funky Mama

You may also like

EnglishGreek