10 ΤΟΞΙΚΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

by Funky Mama

Καλό μήνα και καλό μας φθινόπωρο. Μετά από ένα πολύ όμορφο και χαλαρό καλοκαίρι, επανέρχομαι στα συνηθισμένα με ένα άρθρο που μας αφορά όλους. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας αναφέρω δέκα χημικές ουσίες οι οποίες περιέχονται σε όλα σχεδόν τα προϊόντα περιποίησης βρεφικά και μη. Η χρήση προϊόντων σε καθημερινή βάση βοηθά στην συσσώρευση βλαβερών συστατικών στον οργανισμό μας και κυρίως στων αγνών παιδικών οργανισμών. Είναι καλό να γνωρίζουμε αυτά τα συστατικά και να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.

Τα συγκεκριμένα χημικά συστατικά περιέχονται σε όλες σχεδόν τις κρέμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, σαπούνια και προϊόντα  περιποίησης. Κάποια από αυτά αποτελούν συντηρητικά της υδατικής φάσης ενός μίγματος ώστε να μην μουχλιάζει εύκολα. Τα πιο πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο προκειμένου να έχουν ωραία υφή και χρώμα περιέχουν αρκετό νερό (υδατική φάση), όμως ότι περιέχει νερό μουχλιάζει αμέσως με αποτέλεσμα να απαιτούνται αρκετά χημικά συντηρητικά που το διατηρούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα άθικτο από μικρόβια. Παράλληλα εφόσον πλέον όλος ο κόσμος γνωρίζει τα συντηρητικά parabens, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν άλλου είδους χημικά συντηρητικά που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει. Έτσι όταν αγοράζουμε ένα βρεφικό σαμπουάν που γράφει χωρίς parabens χαιρόμαστε, νομίζοντας  ότι είναι καλό αλλά δεν σκεφτόμαστε ότι περιέχει άλλα τόσα παρόμοια χημικά συντηρητικά  ίδιας τάξης. Είναι αδύνατο να μην υπάρχουν συντηρητικά στα προϊόντα που περιέχουν νερό, γιατί θα χαλούσαν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι όλες οι χημικές αυτές ουσίες συσσωρεύονται με την χρόνια χρήση στον οργανισμό, ώστε να προστατεύσουμε όσο μπορούμε τον εαυτό μας αλλά πάνω από όλα  τα παιδιά μας.

Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια άρθρα ώστε όλοι να είμαστε σε θέση να επιλέγουμε όσο το δυνατόν αγνότερα προϊόντα! Δεν είναι τυχαίο που οι γιαγιάδες μας έλεγαν μην βάζεις στο πρόσωπο σου κάτι που δεν  μπορείς να το φας. Και ναι είναι η αλήθεια! Έτσι αρχικά θα σας αναφέρω κάποιες βασικές ουσίες που θα πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε μια συσκευασία από κρέμα, σαμπουάν, αφρόλουτρο, αποσμητικό και οποιοδήποτε είδος καλλυντικού.

10 Τοξικά συνθετικά συστατικά:

  • Συνθέσεις αλουμινίου όπως Aluminum Allantoinate, Aluminum Carbonate, Aluminum Chloride, βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα αποσμητικά.
  • BHT (Butylated Hydroxytoluene), η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού και αποτελεί παράγωγο πετρελαίου, βρίσκεται σε σαμπουάν, αφρόλουτρα και κρέμες.
  • DEA (Diethylamine), η διαιθυλαμίνη είναι ουσία η οποία χρησιμοποιείται σε όλα τα σαμπουάν και αφρόλουτρα για την εξισορρόπηση του pH.
  • Φορμαλδεϋδη και παράγωγα της, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως στα βερνίκια νυχιών και στα σκληρυντικά νυχιών, αλλά και στα σαμπουάν, είναι ουσία που μπαίνει για την απολύμανση του μίγματος λόγω της μυκητοκτόνου δράσης της.
  • Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, είναι τα περισσότερο συνηθισμένα συντηρητικά μετά τα parabens, χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλά προϊόντα.
  • Propylene Glycol, είναι ένας υδατικός και διαλυτικός παράγοντας και χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα όπως τα αφρόλουτρα, σαμπουάν και κρέμες αντί για την γνωστή γλυκερίνη επειδή είναι φθηνότερο συστατικό.
  • Stearalkonium Chloride, η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό σε μαλακτικές κρέμες μαλλιών, αρχικά δημιουργήθηκε για χρήση σε μαλακτικά ρούχων, αποτελεί φθηνή λύση για χρήση στα καλλυντικά.
  • Sodium Lauryl Sulphate, η ουσία αυτή μπορεί να είναι είτε φυτικής προέλευσης (καρύδα) είτε συνθετικής (παράγωγο πετρελαίου), χρησιμοποιείται ως καθαριστικό σε σαμπουάν και αφρόλουτρα. Η συνθετική μορφή θεωρείται επίσης πολύ φθηνή λύση για χρήση σε πάρα πολλά προϊόντα περιποίησης για ενήλικες και παιδιά.
  • Petrolatum, η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα φωτοτοξικό έλαιο που χρησιμοποιείται σε ορούς, μαλακτικά μαλλιών και ως ενυδατικός παράγοντας δημιουργώντας ένα φιλμ όπου επικαθίσει. Έχει πολλές ονομασίες και αποτελεί επίσης παράγωγο πετρελαίου.
  • Mineral oil, η γνωστή σε όλους μας ουσία που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, είναι επίσης παράγωγο πετρελαίου. Το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολλά προϊόντα ως μαλακτικός και ενυδατικός παράγοντας. Το γνωστό σε όλους μας λάδι για μωρά είναι ακριβώς αυτή η ουσία.

    Η λίστα με τις ουσίες που μπορούμε να αναλύσουμε δεν έχει τέλος. Είναι πάρα πολλά τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στον κόσμο των καλλυντικών και γενικά των προϊόντων περιποίησης. Φυσικά δεν πανικοβαλλόμαστε απλά ενημερωνόμαστε και προσπαθούμε όλοι συνειδητά να επιλέγουμε τα προϊόντα που αφορούν κυρίως τα παιδιά μας, να έχουν όσο πιο αγνά συστατικά γίνεται. Δεν είμαστε όλοι σε θέση να διαβάζουμε τα συστατικά προϊόντων αν δεν έχουμε την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση, όμως μπορούμε να μάθουμε τα περισσότερο βλαβερά στοιχεία και να τα αναγνωρίζουμε στις ετικέτες ώστε να μπορούμε να τα αποφύγουμε. Μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά συσσωρεύονται σταδιακά στον οργανισμό μας με το πέρασμα του χρόνου. Ο καθένας μας μπορεί να ενημερώνεται και να επιλέγει το καλύτερο για τον εαυτό του και την οικογένεια του. Η γνώση είναι δύναμη!

Με αγάπη

Funky Mama  

You may also like

EnglishGreek