ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

by Funky Mama

Την προηγούμενη εβδομάδα περάσαμε και εμείς γρίπη τύπου Α επιβεβαιωμένο εργαστηριακά. Ομολογώ  πως ήταν η δυσκολότερη εβδομάδα της ζωής μας, μιας και δεν έχουμε περάσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Πάμε να δούμε αναλυτικά με βάση τον ορισμό της γρίπης αλλά και όλα τα στοιχεία που δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Η γρίπη (influenza) είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Ποιοι είναι οι Ιοί της γρίπης;
Υπάρχουν τέσσερις τύποι των ιών της γρίπης A,B,C,D.
Οι ιοί A και B προκαλούν εποχικές επιδημίες, ενώ από αυτούς μεταλλάξεις του Α μπορούν να προκαλέσουν πανδημίες.
Ο ιός C προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα του αναπνευστικού και δεν ευθύνεται για επιδημίες.
Ο ιός D δεν φαίνεται να μεταδίδεται και να προκαλεί νόσο στον άνθρωπο.

Ας αναλύσουμε τους ιούς A και B:
Ο Α χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες ανάλογα με δύο πρωτεΐνες επιφάνειας του ιού την Haemaglutinin (H) και την Neuronaminidose (N). Έτσι λοιπόν έχουμε τον Η1Ν1 που επί σαράντα χρόνια μέχρι το 2009 προκαλούσε επιδημίες και μετά μεταλλάχθηκε και ονομάστηκε (2009H1N1) και H3N2.
Ο Β έχει μικρές παραλλαγές χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Τα εμβόλια καλύπτουν τον H1N1, τον Η3Ν2 και ένα με δύο τύπους Β ΟΧΙ τον C.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων:

  • Πυρετός συνήθως με ρίγος (>38,5 οC)
  • Βήχας (ξηρός)
  • Ρινική συμφόρηση και καταρροή
  • Πολύ έντονα οστικά και μυϊκά άλγη
  • Κεφαλαλγία
  • Κόπωση

Στα παιδιά επικίνδυνα συμπτώματα είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή
  • Μελάνιασμα στο δέρμα
  • Ελαττωμένη πρόσληψη υγρών
  • Υπνηλία και δυσκολία στη συνεργασία (μη φυσιολογικές αντιδράσεις)
  • Υπερβολική ευερεθιστότητα ή εξάντληση
  • Συμπτώματα που ενώ βελτιώνονταν ξαφνικά χειροτέρευσαν
  • Πυρετός με εξάνθημα

Μερικοί άνθρωποι, κυρίως παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διάρροια και εμετούς μιμούμενοι την εικόνα της γαστρεντερίτιδας. Τα συμπτώματα ξεκινούν άμεσα με μεγάλη ένταση και συνήθως εξαντλούν πολύ γρήγορα τον ασθενή.

Πως μεταδίδεται ο ιός;
Η μετάδοση του ιού γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπει ο ασθενής ή ο φορέας (βήχας, ομιλία, φτάρνισμα) και εισπνέει το υποψήφιο θύμα του ιού. Σπανιότερα μεταδίδεται ακουμπώντας επιφάνειες όπου έχουν πάει τα σταγονίδια που μεταφέρονται τοποθετώντας τα άπλυτα χέρια στο στόμα ή την μύτη (2-8 ώρες αντέχει ο ιός σε επιφάνειες). Επίσης ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μια ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μέχρι 5 με 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Το διάστημα μεταξύ επαφής με τον ιό και της εμφάνισης της νόσου είναι 1 με 4 ημέρες.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό της γρίπης αναρρώνουν σε λίγες ημέρες ή το πολύ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Υπάρχουν όμως σε μερικούς ασθενείς σοβαρές και λιγότερο σοβαρές επιπλοκές όπως: ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία που μπορεί να προκληθούν από τον ιό ή με επιμόλυνση από μικρόβια είναι ήπιες συνήθως επιπλοκές. Μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή καρδιάς), εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή εγκεφάλου), μυοσίτιδα (φλεγμονή μυών με ραβδομυόλυση), ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων όπως και η μικροβιακή πνευμονία είναι από τις πολύ σοβαρές επιπλοκές (σε ασθενείς με ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων) που μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας.

Ποιοι θεωρούνται ασθενείς υψηλού κινδύνου;
Κάθε άνθρωπος που νοσεί από γρίπη ακόμα και οι υγιείς μπορεί να νοσήσουν βαριά.

  1. Παιδιά μικρότερα των πέντε ετών αλλά κυρίως μικρότερα των δύο ετών
  2. Ενήλικες 65 ετών και άνω
  3. Έγκυοι έως δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό
  4. Ασθενείς με χρόνια νοσήματα:
    -Άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
    -Καρδιαγγειακά νοσήματα
    -Αιματολογικά νοσήματα
    -Σακχαρώδης διαβήτης
    -Νεφρική ανεπάρκεια
    -Ηπατική ανεπάρκεια
    -Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (καρκίνος, HIV) ή ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (κορτιζόνη).
    -Παχύσαρκοι

Πως  γίνεται η διάγνωση της γρίπης;

Η διάγνωση είναι εύκολη συνήθως από την συμπτωματολογία και την κλινική εξέταση. Υπάρχει το Test που λαμβάνει υλικό από τη μύτη και ανιχνεύει τον ιό της γρίπης καθώς και τον τύπο της.

Ποια είναι η οδηγία για την αντιμετώπιση της γρίπης;

Υπάρχει το  αντιϊκό φάρμακο (με δραστική ουσία oseltamivir) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρεμπόδιση ανάπτυξης του ιού της γρίπης στο σώμα. Το φάρμακο αυτό πρέπει να ληφθεί όσο πιο άμεσα γίνεται (εντός δύο 24ωρων) προκειμένου να βοηθήσει αρκετά τον ασθενή. Μειώνει άμεσα την ένταση των συμπτωμάτων, μειώνει τη χρονική διάρκεια της γρίπης και ενδεχομένως να προλαβαίνει και πιθανές επιπλοκές. Το αντιϊκό φάρμακο δίνεται για πέντε (5) ημέρες, το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορούν να το λάβουν και έγκυοι και παιδιά σε ανάλογη δοσολογία.

Πρόληψη!

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός μας κάθε χρόνο. Επίσης σημαντική είναι η καλή υγιεινή των χεριών (τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα βοηθά να καθαρίσουμε τα μικρόβια από το δέρμα) και η αποφυγή κλειστών χώρων σε περιόδους επιδημίας όπως τώρα.

Εμείς οικογενειακώς περάσαμε όλα τα παραπάνω συμπτώματα με πολύ υψηλό πυρετό(39-40 oC, που δεν έπεφτε), εμετούς, μυαλγίες και κόπωση. Με την βοήθεια του φαρμάκου κατά της γρίπης συνήλθαμε σχετικά γρήγορα. Αν και είχαμε εμβολιαστεί νοσήσαμε, όμως ίσως να είχαμε κάποια άλλη επιπλοκή αν δεν το είχαμε κάνει. Η πρόληψη βοηθά οπότε μην ξεχνάτε τον εμβολιασμό της οικογένειας σας κάθε χρόνο πριν την έξαρση της γρίπης!

Funky Mama

Πηγές:  ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Ζελενίτσας Ιωάννης, Διευθυντής Παθολόγος, Ευρωκλινική Αθηνών

Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ασοσολογίας

You may also like

EnglishGreek