ΠΕΙΡΑΜΑ HALLOWEEN!

by Funky Mama

Το Halloween ήρθε και φέτος και σιγά σιγά το έθιμο άρχισε να καθιερώνεται και στην Ελλάδα.

Τι είναι όμως το Halloween? Ο όρος Halloween «All-Hallow-Even” σημαίνει το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες. Έτσι κάθε χρόνο στις 31 Οκτώβρη χώρες στο εξωτερικό και ιδιαίτερα η Αμερική γιορτάζει το Halloween με spooky διακόσμηση όπως τρομακτικές κολοκύθες, αράχνες και φαντάσματα, μικροί και μεγάλοι ντύνονται με κοστούμια όπως σκελετοί και μάγισσες και βγαίνουν να γιορτάσουν με κέρασμα ή τρόμαγμα στις γειτονιές.

Επειδή μας αρέσει πολύ η όλη ατμόσφαιρα, φέτος γιορτάσαμε το Halloween με ένα εύκολο πείραμα με κολοκύθα! Αγοράσαμε λοιπόν την κολοκύθα μας και αφού την καθαρίσαμε της φτιάξαμε το τρομακτικό της πρόσωπο.  Στη συνέχεια ετοιμάσαμε τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  1. Οξυζενέ 3% (Υπεροξείδιο του Υδρογόνου) – ½ ποτήρι
  2. Σαπούνι πιάτων – περίπου 10ml
  3. Χρώμα ζαχαροπλαστικής
  4. 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  5. Λίγο χλιαρό νερό

Το πείραμα που ετοιμάσαμε είναι η γνωστή σε πολλούς «οδοντόκρεμα του ελέφαντα», αλλά στην ουσία είναι η απλή χημική αντίδραση του Υπεροξειδίου του Υδρογόνου (Η2Ο2 ) με έναν καταλύτη, όπως στην περίπτωση μας η μαγιά, με αποτέλεσμα να λάβουμε νερό (Η2Ο) και αέριο οξυγόνο (Ο2). Το υγρό σαπούνι που προσθέτουμε εγκλωβίζει το αέριο οξυγόνο με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εντυπωσιακή έκρηξη αφρού. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός (πυκνότερο) οξυζενέ που χρησιμοποιούμε τόσο πιο δυνατή είναι η έκρηξη που γίνεται. Όμως για μικρά παιδάκια αυτό δεν είναι ασφαλές γιατί πρόκειται για μια εξώθερμη αντίδραση με υλικά άκρως ερεθιστικά για το δέρμα.

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ μεγαλύτερης συγκέντρωσης >12% (μόνο με δική σας επίβλεψη) ώστε να δούνε το φαινόμενο που όντως μοιάζει με οδοντόκρεμα στην υφή.

Εμείς ετοιμάσαμε την πολύ ασφαλή και ακίνδυνη εκδοχή του πειράματος ώστε να μπορεί το παιδί μετά να πιάσει και να παίξει με τον αφρό!

Οπότε επιλέξαμε μια μικρή σε μέγεθος κολοκύθα και ταιριάξαμε μέσα της ένα ποτηράκι ώστε να μετρήσουμε το οξυζενέ που χρειαζόμαστε. Στη συνέχεια ρίξαμε στο οξυζενέ το υγρό πιάτων και το χρώμα ζαχαροπλαστικής που μας αρέσει ανακατεύοντας καλά ώστε να διαλυθούν τα συστατικά. Παράλληλα ετοιμάσαμε σε ένα ποτηράκι τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και την αφήσαμε στην άκρη 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί. Μόλις η μαγιά φούσκωσε τη ρίξαμε μέσα στο οξυζενέ και έτσι λοιπόν αρχίζει η αντίδραση. Ο αφρός βγαίνει από τη φατσούλα της κολοκύθας και τα παιδιά εντυπωσιάζονται! Στη συνέχεια εννοείται μπορούν άφοβα να παίξουν με τον αφρό της γιατί είναι απλώς νερό με σαπούνι!

Φτιάξτε το και με ένα από μπουκάλι ή όποιο άλλο σκεύος σας αρέσει!

Τα παιδιά σας θα διασκεδάσουν πολύ, όμως προσοχή! το πείραμα να γίνεται πάντα με δική σας επίβλεψη!

Funky Mama

You may also like

EnglishGreek