ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΟΤΑΝ ΚΛΑΙΕΙ;

by Funky Mama

Ποιος από εμάς δεν αναρωτήθηκε ποτέ τι θέλει να μας πει το μωρό μας όταν κλαίει. Μήπως πεινάει; Μήπως πονάει; Ζεσταίνεται ή κρυώνει; Θέλει αλλαγή πάνας;  ή μήπως απλά την αγκαλιά μας και το χάδι μας; Όλα αυτά τα ερωτήματα τριγυρίζουν στο μυαλό μας από την πρώτη κιόλας μέρα που γεννιέται ένα παιδί. Τις απορίες μας αυτές έρχονται να λύσουν τρεις φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ. Ο Ιάσονας Χατζηκώστας, ο Ανδρέας Λουτζίδης και η Αναστασία Ντράχα υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους κ. Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, δημιούργησαν την έξυπνη εφαρμογή «iCry2Talk», όπου επεξεργάζεται το κλάμα των μωρών και το μεταφράζει. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή αυτή είναι μια χαμηλού κόστους, μη επεμβατική και έξυπνη διασύνδεση μεταξύ του βρέφους και του γονέα, η οποία μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο το κλάμα του μωρού και το συσχετίζει με μια συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα με κείμενο, εικόνα ή φωνή. Η ομάδα παρατήρησε ότι στα μωρά τα οποία κλαίνε επειδή πεινάνε ή επειδή πονάνε, παρουσιάζονται παρόμοια χαρακτηριστικά και έτσι δημιούργησε μια βάση δεδομένων χωρίζοντας σε κατηγορίες το κλάμα τους. 

   Μέσω της εφαρμογής iCry2Talk, ο γονέας καταγράφει για 7 δευτερόλεπτα το κλάμα του μωρού με το smartphone του, στη συνέχεια μέσω επεξεργασίας των ακουστικών παραμέτρων που βασίζονται σε μια ανάλυση χρόνου-συχνότητας του σήματος εξάγονται τα χαρακτηριστικά του κλάματος σε σύγκριση με την βάση δεδομένων που έχουν συλλέξει και πραγματοποιείται η ταξινόμηση τους σε διάφορες κατηγορίες. Το αποτέλεσμα της μετάφρασης του κλάματος του βρέφους  απεικονίζεται στην οθόνη του χρήστη με τη μορφή μηνύματος κειμένου, εικόνας, φωνής και νοηματικής γλώσσας με ορισμένες συνιστώμενες ενέργειες φροντίδας αναλόγως της κατηγορίας στην οποία ανήκει. Έτσι πλέον ο γονέας ή ο φροντιστής θα γνωρίζει τι θέλει να του πει το μωρό του, αν για παράδειγμα πεινάει ή κρυώνει ή θέλει αλλαγή πάνας.

   Γενικά το iCry2Talk λειτουργεί καλύτερα για βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών, καθώς τα μωρά άνω του ενός έτους, αρχίζουν να αναπτύσσουν περαιτέρω τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους και σταματούν να στηρίζονται αποκλειστικά στο κλάμα τους για να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Το iCry2Talk δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της κατάλληλης ιατρικής μέριμνας,  προτείνει απλά με ένα υψηλό ποσοστό ακριβείας τον πιθανό λόγο πίσω από το κλάμα του μωρού, αλλά εξαρτάται από εμάς στο να επιλέξουμε την κατάλληλη μέθοδο φροντίδας για το μωρό μας.

   Η ομάδα iCry2Talk διοργανώνει μια παγκόσμια καμπάνια κάνοντας έκκληση στους γονείς με μωρά κάτω του ενός έτους να δωρίσουν “το κλάμα των μωρών τους” προκειμένου να εμπλουτίσουν με δείγματα την βάση δεδομένων και να αυξήσουν τα ποσοστά ακριβείας της εφαρμογής.  Εάν έχετε μωρό ηλικίας έως 12 μηνών και θέλετε να συνεισφέρετε και να υποστηρίξετε το έργο τους, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή (διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS) μαζί με λεπτομερείς οδηγίες για την εγκατάσταση και να συμμετέχετε στην κοινότητα του iCry2Talk!

   Έτσι στηρίζετε το έργο τους, στην γεφύρωση του χάσματος επικοινωνίας μεταξύ βρεφών και γονέων και βοηθάτε εκατομμύρια γονείς σε όλο τον κόσμο, να καταλάβουν καλύτερα το μωρό τους. Τέλος, η εφαρμογή iCry2Talk συμμορφώνεται με τις πιο πρόσφατες προϋποθέσεις που επισημαίνονται στον Κανονισμό Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και την Οδηγία για την Προστασία Δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μέσω email: [email protected] .

(Πηγή : iCry2Talk)

Σας φιλώ!

Funky Mama

You may also like

EnglishGreek