ΠΩΣ ΚΟΨΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑ

by Funky Mama

Το κόψιμο της πάνας αποτελεί εφιάλτη για πολλούς γονείς. Σε κάθε απόπειρα που κάνουμε ώστε να μεταβούμε σε μια νέα κατάσταση θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει κανόνας για το πότε θα κοπεί η πάνα. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας πέρσι αρχές Ιουνίου αποφασίσαμε να κάνουμε προσπάθεια να κόψουμε την πάνα στον μικρό. Όμως πριν το επιχειρήσουμε βλέπαμε ότι το παιδί ήταν έτοιμο για αυτή τη διαδικασία. Στη βάφτιση του μας είχανε κάνει δώρο το γιογιό μελισσούλα carry potty και το είχαμε πάντα στο δωμάτιο του, έτσι βλέπαμε τον μικρό να το παίρνει ακόμη όταν ήταν 1,5 ετών και να μας ζητάει απλά να κάτσει εκεί μιμούμενος εμάς στο μπάνιο.

Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι (2,5 χρονών πλέον) αγοράσαμε το γνωστό γιογιό που τραγουδάει της fisher price και το βάλαμε σε σημείο να το βλέπει. Το παιδί αμέσως κατάλαβε ότι εκεί κάνουμε τσίτσα ή κακά και ενώ φόραγε πάνα, πολλές φορές μέσα στη μέρα απλά καθόταν εκεί. Αφού του βγάλαμε την πάνα τον αφήσαμε μόνο με βρακάκι να τριγυρνάει μέσα το σπίτι, ανά 20 λεπτά και αφού είχε φάει ή πιει νερό, χυμό κτλ.  τον ρωτάγαμε μήπως έχει τσίσα ή κακά να τρέξουμε στο γιογιό και τον πηγαίναμε να κάτσει. Έτσι άρχισε σταδιακά να καταλαβαίνει ότι εκεί θα κάθεται μόλις νιώσει να του έρχεται η ανάγκη της τουαλέτας. Αμέσως έκανε τσίσα και το γιογιό τραγούδησε, ένιωσε τόση χαρά που μετά πήγαινε συνέχεια. Βέβαια τα έλεγε όλα κακά. Μια δύο φορές δε προλάβαμε να τρέξουμε αλλά δεν έγινε κάτι, απλώς δεν του άρεσε η αίσθηση να τα κάνει  επάνω του. Η διαδικασία κράτησε μια εβδομάδα ακριβώς και όπου βγαίναμε βόλτα παίρναμε μαζί μας το γιογιό μελισσούλα που του άρεσε πολύ.

Τα βράδια πριν κοιμηθεί τον έβαζα να κατουρήσει στο γιογιό και κάθε πρωί έβλεπα ότι η βραδινή πάνα ήταν στεγνή. Έτσι βάλαμε υποσέντονα μιας χρήσης κάτω από το σεντονάκι του και του την βγάλαμε. Δεν κατούρησε ποτέ βράδυ, μόνο μια φορά που του δώσαμε αργά γάλα. Όταν ένιωθε τσίσα ξύπναγε και μας φώναζε γιογιό. Και έτσι πολύ εύκολα με σταθερά βήματα και υπομονή κόπηκε μέσα σε δύο εβδομάδες εντελώς η πάνα. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται λίγο παρά πάνω όμως το ιδανικό είναι να είναι καλοκαίρι, να έχετε διάθεση για τρέξιμο τις πρώτες μέρες, να του δώσετε κίνητρα όπως για παράδειγμα το γιογιό που τραγουδάει και το επιβραβεύει, να μη το μαλώσετε σε καμία περίπτωση αν τα κάνει επάνω του αλλά να το ενθαρρύνετε κάθε φορά. Η βραδινή πάνα καλό είναι να κοπεί τελευταία δίνοντας περισσότερο χρόνο στο παιδί. Στη συνέχεια η μετάβαση από το γιογιό στην τουαλέτα ενηλίκων με ειδικό καθισματάκι γίνεται σταδιακά και εύκολα βλέποντας εμάς. Για τη βόλτα μας μετά πήραμε το potette plus με σακουλάκια μιας χρήσης και το χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα.

Αν δείτε ότι το παιδί δυσκολεύεται, ίσως δεν είναι η ώρα του ακόμη, δώστε του χρόνο και μη παρατήσετε την προσπάθεια. Θέλει κυρίως η μαμά να ασχοληθεί και τότε όλα θα είναι πιο εύκολα. Να θυμάστε πάντα ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και θέλει το δικό του χρόνο.

Καλή επιτυχία με υπομονή!

Funky Mama

You may also like

EnglishGreek