5 ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ

by Funky Mama

   Πρώτη χρονιά φέτος ξεκινήσαμε και εμείς να πηγαίνουμε στον παιδικό σταθμό. Η χαρά μας ήταν μεγάλη γιατί άλλη λύση δεν υπήρχε μιας και δεν έχουμε καμία βοήθεια στην Αθήνα. Οι παππούδες είναι πολύ μακριά και λόγω των περιορισμένων οικονομικών, δεν είχαμε την ευχέρεια να πάρουμε κάποια γυναίκα στο σπίτι. Έτσι ο μικρός Γιαννάκης-Ραφαήλ, 20 μηνών πλέον ήταν έτοιμος για την πρώτη του χρονιά στο σχολείο. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η πρώτη χρονιά σημαίνει ιώσεις και μικρόβια για το σταδιακό χτίσιμο της άμυνας του οργανισμού των παιδιών. Είναι λογικό λοιπόν, όταν πολλά παιδάκια συνωστίζονται σε ένα μικρό και κλειστό χώρο να κολλάνε αρρώστιες και μικρόβια με μεγάλη ευκολία.

    Σε συζήτηση που είχα πρόσφατα με μία φίλη γιατρό, μου έδωσε πέντε απλές συμβουλές ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν την μεταφορά των μικροβίων από τον παιδικό στο σπίτι και να μειώσουμε την διάρκεια επαφής τους με το παιδί. Το κυριότερο από όλα είναι όταν επιστρέφει το παιδί από τον παιδικό σταθμό και μπαίνοντας μέσα στο σπίτι να του αλλάζουμε αμέσως τα ρούχα του και αυτά που φορούσε να πηγαίνουν κατευθείαν στα άπλυτα. Ξέρω πως αυτό ακούγεται υπερβολικό όμως δεν είναι, ξέρω ότι θα παιδευτούμε λίγο παραπάνω με τα πλυντήρια αλλά είναι για καλό σκοπό και για την υγεία του μικρού μας. Στην συνέχεια του πλένουμε αμέσως τα χεράκια με σαπούνι και το πρόσωπο του με νεράκι. Με αυτό τον τρόπο δεν μεταφέρονται τα μικρόβια σε όλα τα άλλα αντικείμενα που πιάνει μέσα στο σπίτι. Πλένουμε το παγουράκι που πίνει νερό και όποιο άλλο σκεύος έχει μέσα στην τσάντα του. Επίσης κρατάμε την τσάντα του και το μπουφάν  ή την ζακέτα που φοράει στον παιδικό σταθμό, σε σημείο μακριά από τα υπόλοιπα ρούχα του, κάπου σε μία άκρη ώστε απλά να τα φορέσει την επόμενη ημέρα. Τέλος αν του έχουμε δώσει μαζί του κάποιο μικρό παιχνίδι, το περιορίζουμε μέσα στην τσάντα του ώστε να το παίζει μόνο όταν βρίσκεται στον παιδικό σταθμό και όχι στο σπίτι.

   Όλα τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται υπερβολικά όμως για σκεφτείτε με την λογική σας, πόσα μικρόβια θα μεταφερόταν από το παιδί και τον παιδικό σταθμό στο σπίτι είτε από τα ρούχα του είτε από τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί εκεί. Κάποια είδη μικροβίων είναι τόσο ανθεκτικά ακόμη και στην απολύμανση, που μπορούν και επιβιώνουν επάνω σε μία επιφάνεια από 2 έως και 6 μήνες. Επιφάνειες όπως είναι τα παιχνίδια και τα τραπεζάκια καθώς και αρκετοί χώροι των παιδικών σταθμών είναι τέτοιες εστίες επιβίωσης ιών και βακτηρίων. Για τον λόγο αυτό ας παιδευτούμε λίγο παραπάνω για να έχουμε αρκετές πιθανότητες να μειώσουμε τις ιώσεις και την μεταφορά μικροβίων στα παιδιά μας, είτε ακόμη και στα μικρά βρεφάκια – αδερφάκια που είναι στο σπίτι.

Προσέχουμε για να έχουμε λοιπόν!

Καλή σχολική χρονιά!

Funky Μama  

You may also like

EnglishGreek