5 ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ

by Funky Mama

Αρκετοί γονείς πιστεύουν πως είναι πολύ νωρίς για να διδάξουμε αξίες όπως ο σεβασμός και η ειλικρίνεια σε ένα μικρό παιδί προσχολικής ηλικίας. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους ως την ηλικία των 4 με 5 ετών. Θα σας αναφέρω πέντε αξίες που κάθε παιδί θα πρέπει να αναπτύξει έως τα 5α του γενέθλια και μερικούς εύκολους τρόπους να τις υιοθετήσουν.

Αξία #1: Ειλικρίνεια

Βοηθάμε το παιδί να βρίσκει τον τρόπο να λέει πάντα την αλήθεια!
Ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνουμε την ειλικρίνεια σε ένα παιδί είναι να είμαστε εμείς οι ίδιοι ειλικρινείς. Το παιδί παίρνει τα ερεθίσματα από εμάς, οπότε είναι σημαντικό να αποφεύγουμε κάθε είδους ψέμα, ακόμη και αν είναι φαινομενικά αθώο. (Για παράδειγμα, δεν λέμε ποτέ στο παιδί (“Ας μην πούμε στον μπαμπά ότι φάγαμε γλυκό το απόγευμα”). Αφήνουμε το παιδί μας να ακούει πόσο ειλικρινείς είμαστε εμείς με τους άλλους ενήλικες, ώστε να γινόμαστε οι ίδιοι το παράδειγμα για εκείνο. Ένας άλλος τρόπος να ενισχύσουμε την αξία της ειλικρίνειας είναι να μην αντιδράμε έντονα όταν το παιδί μας λέει κάποιο ψέμα. Αντί αυτού πρέπει να βοηθάμε το παιδί να βρει τον τρόπο να μας πει την αλήθεια. Με όμορφο τρόπο μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι μπορεί να μην είναι εύκολο πολλές φορές να είμαστε ειλικρινείς, αλλά πάντα θα νιώθουμε καλύτερα λέγοντας μόνο την αλήθεια.

Αξία #2: Δίκαιη Συμπεριφορά

Επιμένουμε ώστε το παιδί να επανορθώσει

  Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να εσωτερικεύσουν το πραγματικό νόημα της δίκαιης συμπεριφοράς, οι γονείς πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να επανορθώσουν για μια ανάρμοστη πράξη τους. Λέγοντας απλά «συγγνώμη» είναι πολύ εύκολο για ένα παιδί να γλιτώσει από την ευθύνη των πράξεων του, χωρίς να αναγκαστεί να σκεφτεί γιατί το έκανε. Βοηθώντας το παιδί να επανορθώσει με έναν ενεργό τρόπο του μεταφέρουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Εάν είμαστε ενήμεροι ότι το παιδί μας έχει ενεργήσει άσχημα απέναντι σε κάποιον, πρέπει να το βοηθήσουμε να σκεφτεί έναν τρόπο να επανορθώσει. Ίσως για παράδειγμα να δώσει ένα από τα παιχνίδια του στον συμπαίκτη του, του οποίου το παιχνίδι έχει καταστραφεί. Ίσως θα μπορούσε να σχεδιάσει μια όμορφη ζωγραφιά για την αδελφή του, μετά τα πειράγματα του όλη την ημέρα. Ενθαρρύνοντας το παιδί μας να κάνει τέτοιες κινήσεις, θα τονίσουμε την σημασία της δίκαιης συμπεριφοράς προς τους συνανθρώπους του. Η ουσιαστική αξία του να είσαι δίκαιος, είναι εκείνη που κάποια μέρα θα βοηθήσει το παιδί μας να διαπραγματευτεί σωστά στον περίπλοκο κόσμο των σχέσεων.

Αξία #3: Αποφασιστικότητα

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναλάβουν μια πρόκληση!

Η αποφασιστικότητα είναι μια αξία που μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να την αποκτήσουν από πολύ μικρή ηλικία. Ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με την αποφυγή των υπερβολικών επαίνων και με το να περνάμε στα παιδιά μας την πραγματική εικόνα μιας πράξης με ευγενικό και υποστηρικτικό τρόπο.
Ένας ακόμη δυναμικός τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν την αποφασιστικότητά τους είναι να τα ενθαρρύνουμε να κάνουν πράγματα που δεν θα έκαναν εύκολα και να τα επαινούμε για αυτήν τους την πρωτοβουλία.
Αν για παράδειγμα το παιδί μας είναι ντροπαλό, μπορούμε να το ενθαρρύνουμε να πλησιάσει τα άλλα παιδιά στην παιδική χαρά ακόμη και αν αυτό το κάνει να νιώθει άβολα. Να συγχαίρουμε τα παιδιά μας όταν εκείνα καταφέρνουν να κάνουν πράξη κάτι που τα δυσκόλευε πριν. Το παιδί που ακούει «Μπράβο σου, γνωρίζουμε ότι αυτό που κατάφερες ήταν πολύ δύσκολο!», ενισχύεται από την αναγνώριση μας και αυτό το βοηθάει να γίνει ακόμα πιο αποφασιστικό στο να συνεχίσει να προσπαθεί.

Αξία #4: Σεβασμός

Διδάσκουμε τα παιδιά να σκέφτονται πάντα τα συναισθήματα των άλλων!

Με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και ένα πολύ μικρό παιδί βλέπει ότι οι λέξεις ή οι ενέργειες του μπορούν να κάνουν έναν άλλο άνθρωπο να χαμογελάσει ή να αισθανθεί καλύτερα.  Αυτό συμβαίνει όταν το παιδί είναι ευγενικό ως προς κάποιον άλλο, τότε και το συγκεκριμένο πρόσωπο αμοιβαία θα είναι ευγενικό ως προς το παιδί. Αυτού του είδους η ανατροφοδότηση ενθαρρύνει και άλλες γνήσιες πράξεις σεβασμού απέναντι στα συναισθήματα των άλλων. Μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι πάντα θα πρέπει να σκέφτεται πως νιώθει ο άλλος κάνοντας μια καλή ή κακή πράξη, ώστε να του καλλιεργήσουμε την αξία του σεβασμού ως προς τους συνανθρώπους του.

Αξία #5: Αγάπη

Να είμαστε γενναιόδωροι με την αγάπη μας!

Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα για ένα παιδί κατά την διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να ακούσει το «Σ’αγαπώ» από τους γονείς του. Θα πρέπει να εκφράζουμε την αγάπη μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα μπροστά στο παιδί μας. Το να φιλάμε και να αγκαλιάζουμε τον σύζυγό μας όταν τα παιδιά είναι γύρω, να συζητάμε με τα παιδιά μας πόσο πολύ αγαπάμε και εκτιμάμε τους παππούδες τους, τις θείες, τους θείους και τα ξαδέλφια τους. Και φυσικά να μην αφήνουμε να περάσει ημέρα χωρίς να δείξουμε την αγάπη μας στα ίδια τα παιδιά μας. Επίσης να δείχνουμε την αγάπη μας με απροσδόκητους τρόπους: για παράδειγμα, τοποθετώντας ένα σημείωμα αγάπης στο κουτί του γεύματος του παιδιού μας, σχηματίζοντας μια καρδιά στον καθρέφτη του μπάνιου έτσι ώστε να την δει όταν θα βουρτσίζει τα δόντια του, δίνοντας μια αγκαλιά χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Όσο περισσότερο λέμε “σ ‘αγαπώ” στο παιδί μας, τόσο περισσότερο το παιδί μας θα μας πει “σ’ αγαπώ” ως ανταπόδοση. Όσο περισσότερες αγκαλιές και φιλιά του δίνουμε, τόσο περισσότερο το σπίτι μας θα γεμίσει με αγάπη και τρυφερότητα. Και όταν τα παιδιά μας αισθάνονται ελεύθερα να εκφράσουν την αγάπη τους για εμάς, εγκαθιδρύουμε ίσως τη μεγαλύτερη αξία όλων. 

 Τα φιλιά μου!

Funky Μama

(πηγή: parents.com)

You may also like

EnglishGreek