ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΒΡΕΦΗ

by Funky Mama

  Η παιδική διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Στη σημερινή εποχή πλέον, όλοι οι νέοι γονείς προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε και να τηρούμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής για το παιδί μας. Οι κατευθυντήριες οδηγίες πλέον επίσημα τονίζουν ότι ο θηλασμός είναι η απαραίτητη και μόνο τροφή για βρέφη κατά την διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής τους. Με βάση όμως τα νεότερα δεδομένα ερευνών που αφορούν και τις αλλεργίες στα παιδιά, συστήνεται πλέον να ξεκινάει η εισαγωγή των στερεών τροφών ακόμη νωρίτερα, στους πρώτους 4,5 με 5 μήνες ζωής του βρέφους. Ο σκοπός αυτού είναι να εκθέσουμε σταδιακά τον οργανισμό του παιδιού στα πιθανά αλλεργιογόνα τον τροφίμων, όσο ακόμη θηλάζει, για να το προστατεύσουμε καλύτερα και να ξεπεράσει ευκολότερα πιθανές αλλεργίες.

Έτσι όλοι οι γονείς ανησυχούμε αν ήρθε η ώρα και αν είναι έτοιμο το παιδί μας να ξεκινήσει νωρίτερα τις στερεές τροφές. Εδώ οι απόψεις διίστανται, οι γιατροί της παλαιότερης σχολής επιμένουν οι στερεές τροφές να ξεκινάνε μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής, ενώ οι νεότεροι δίνουν οδηγία η εισαγωγή να γίνεται άμεσα στους 4,5 μήνες. Ο κάθε γονιός θα πρέπει να ενημερώνεται σωστά και όποτε θεωρεί ότι είναι έτοιμο το παιδί του εισάγει τις στερεές τροφές. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς. Μην συγκρίνετε το παιδί σας με τα υπόλοιπα, πάντα να δίνετε προσοχή και σεβασμό στις δικές του ανάγκες και ρυθμούς ανάπτυξης.

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εισαγωγή μιας στερεής τροφής στον οργανισμό ενός παιδιού για πρώτη φορά μπορεί να φέρει αντιδράσεις, οπότε θα πρέπει να παρατηρούμε πιθανά συμπτώματα αλλεργίας. 

   Έτσι ξεκινάμε την εισαγωγή πάντα με τα φρούτα ή τα λαχανικά (όποιο από τα δύο προτιμάτε). Πάντα εισάγουμε ένα λαχανικό ή φρούτο σε μικρή ποσότητα με τριήμερη εισαγωγή και παρακολούθηση για την ύπαρξη αντίδρασης σε αυτό. Για παράδειγμα αν εισάγουμε πρώτη ημέρα την μπανάνα, θα δώσουμε το 1/3 της ποσότητας του φρούτου την 1η ημέρα, το μισό φρούτο την επόμενη ημέρα και ολόκληρο το φρούτο την 3η  ημέρα. Αυτό τον κανόνα ακολουθούμε για όλες τις εισαγωγές των στερεών τροφίμων. Στη συνέχεια επιλέγουμε το επόμενο φρούτο ή λαχανικό που θέλουμε να εισάγουμε και φτιάχνουμε μια ωραία φρουτόκρεμα ή χορτόσουπα σταδιακά μέσα στην εβδομάδα. 

Εμείς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με φρούτα αρχικά με την μπανάνα στην συνέχεια με το μήλο και τέλος με το αχλάδι. Αυτές ήταν οι τρείς εισαγωγές για το πρώτο δεκαήμερο έναρξης στερεών τροφών. Στην συνέχεια προσθέσαμε σταδιακά για το επόμενο δεκαήμερο το μεσημεριανό γεύμα καρότο, κολοκύθι και πατάτα. Με μια κουταλιά ελαιόλαδο ωμό στο πιάτο. Τέλος σταδιακά και πάλι προσθέσαμε το κοτόπουλο, το μοσχάρι και τα υπόλοιπα κρέατα (αρνί, κουνέλι, κατσίκι).

Σταδιακά στους επόμενους μήνες προσθέσαμε όλα τα λαχανικά και φρούτα καθώς επίσης και τυριά, γιαούρτι, δημητριακά και αλείμματα ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο και φουντοκοβούτυρο). Τέλος στον 8ο μήνα προστίθεται το αυγό και στον 9ο μήνα το ψάρι. Παρακάτω ακολουθούν πίνακες με τους μήνες εισαγωγής της κάθε κατηγορίας τροφίμου ξεχωριστά με βάση τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό και την πολύτιμη βοήθεια της ομάδας facebook βρεφικής-παιδικής διατροφής (ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ, Ομάδα Facebook βρεφικής-παιδικής διατροφής).

   Φυσικά με την εισαγωγή στερεών τροφών δεν μειώνουμε τους θηλασμούς μέσα στην ημέρα και σεβόμαστε τις ανάγκες του παιδιού χωρίς να το πιέζουμε. Επίσης καλό είναι να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής καθώς και κρέας όσο το δυνατόν καλής ποιότητας ή βιολογικής εκτροφής και να αποφεύγουμε τις έτοιμες σκόνες κρέμας που μόνο ζάχαρη προσφέρουν. Παράλληλα δεν ξεχνάμε να προσφέρουμε νερό στο παιδί κατά την διάρκεια της ημέρας.

 Μην ξεχνάτε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς!

Φιλιά Funky Mama

You may also like

EnglishGreek