8 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

by Funky Mama

Με όλες τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την χρήση των αιθέριων ελαίων, αρκετοί από εμάς μη γνωρίζοντας την επικινδυνότητα τους οδηγούμαστε σε λάθος χρήση. Πόσες κοπέλες μπαίνουν στον πειρασμό να φτιάχνουν «φυσικά» χειροποίητα καλλυντικά στην κουζίνα του σπιτιού τους κάνοντας αλόγιστη χρήση αιθέριων ελαίων, χωρίς να γνωρίζουν την νομοθεσία και τα όρια που αυτά πρέπει να μην ξεπερνούν μέσα σε ένα καλλυντικό. Υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα στο διαδίκτυο και έχοντας άγνοια κανείς, αγοράζοντας ένα τέτοιου είδους χειροποίητο προϊόν, να πάθει από ένα απλό αλλεργικό επεισόδιο μέχρι ήπιας μορφής ηπατο-τοξικότητα.

 

Όλοι μας κάνοντας χρήση αρωμάτων ή καλλυντικών, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι η σωστή χρήση ενός αιθέριου ελαίου, από ποια αλλεργιογόνα συστατικά αποτελείται, ποια είναι η χρήση του σε παιδιά καθώς και ποια είναι η σωστή χρήση του σε ένα προϊόν περιποίησης. Σε αυτό το ποστ, θα βρείτε αρκετές απαντήσεις για τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τα αιθέρια έλαια καθώς και απαντήσεις σε απλές ερωτήσεις που όλοι μας έχουμε κατά καιρούς.

Μύθος # 1: “Καθαρότητα” αιθέριου ελαίου = “Ποιότητα” αιθέριου ελαίου.

Η χημική σύσταση ενός αιθέριου ελαίου μπορεί να διαφέρει αρκετά από μια παρτίδα σε μια άλλη, καθώς και από μια γεωγραφική περιοχή σε μία άλλη αναλόγως το βότανο που χρησιμοποιήθηκε. Οι διαφορετικές διαδικασίες απόσταξης (διαδικασία συλλογής του ελαίου), μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία των χημικών ουσιών οποιουδήποτε αιθέριου ελαίου.  Για παράδειγμα, ένα αιθέριο έλαιο λεβάντας πχ. ελληνικής προέλευσης, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά μας καλύτερα από ένα αιθέριο έλαιο λεβάντας προέλευσης άλλης χώρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα έχει καθαρότητα και το άλλο όχι. Μπορεί να σημαίνει ότι το ένα έλαιο είναι υψηλότερης ποιότητας από το άλλο, αλλά μπορεί επίσης απλά η χημική σύσταση του αρχικού αιθέριου ελαίου λεβάντας να ταιριάζει καλύτερα με αυτό που χρειάζεται το σώμα μας σε σχέση με το δεύτερο. Η “καθαρότητα” είναι αντικειμενική – αν δεν υπήρξε κάποιου είδους αλλοίωση, τροποποίηση ή νόθευση του αιθέριου ελαίου.

Μύθος # 2: Τα αιθέρια έλαια είναι “θεραπευτικά έλαια”.

Δεν υπάρχει κανένα Ρυθμιστικό Όργανο Αρχών που να βαθμολογεί ή να πιστοποιεί τα αιθέρια έλαια με οποιονδήποτε τρόπο. Οι έμποροι λιανικής πώλησης αιθέριων ελαίων δημιούργησαν φράσεις και όρους για να ξεχωρίζουν τα προϊόντα τους, αλλά όλα αυτά συνήθως αποτελούν απλά εμπορικά τεχνάσματα. Ο όρος που χρησιμοποιείται για το θεραπευτικό φάσμα που καλύπτουν τα αιθέρια έλαια, δεν υφίσταται αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Μονογραφία (τεκμηριωμένες μελέτες) του βοτάνου που λαμβάνεται το έλαιο. Επίσης η ποιότητα του αιθέριου ελαίου και συνεπώς η χρησιμότητά του καθορίζεται από τη χημική του σύσταση. Όλα τα καθαρά αιθέρια έλαια έχουν κάποια θεραπευτική ικανότητα με βάση την τεκμηριωμένη βιβλιογραφία του αντίστοιχου βοτάνου από το οποίο συλλέγονται. Σαφώς τα βιολογικά αιθέρια έλαια είναι περισσότερο ποιοτικά από τα συμβατικά, λόγω της βιολογικής καλλιέργειας του φυτού χωρίς χημικά φάρμακα.

Μύθος # 3: Τα αιθέρια έλαια διαρκούν για πάντα, ή τα αιθέρια έλαια βελτιώνονται με το χρόνο.

Όλα τα αιθέρια έλαια έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, από περίπου ένα έτος έως και έξι χρόνια, ανάλογα με το αιθέριο έλαιο και την έκθεση του στον αέρα, στο φως και στην ζέστη.

Μύθος # 4: Εάν εμφανίσουμε ερυθρότητα στο δέρμα μας μετά την εφαρμογή ενός αιθέριου ελαίου, αυτό σημαίνει ότι έχουμε αποτέλεσμα και το έλαιο δούλεψε σωστά.

Αυτός είναι ένας πολύ επικίνδυνος μύθος για την χρήση των αιθέριων ελαίων. Η ερυθρότητα ή τα εξανθήματα, δείχνουν ότι το δέρμα μας είναι πολύ ερεθισμένο και έχει αρνητική απόκριση στο αιθέριο έλαιο. Σταματάμε να χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο αμέσως ή αραιώνουμε το λάδι πολύ περισσότερο πριν δοκιμάσουμε να το χρησιμοποιήσουμε ξανά. Επίσης σταματάμε να χρησιμοποιούμε το προϊόν που περιέχει το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο, αν για παράδειγμα είναι κάποια κρέμα ή καλλυντικό γενικότερα.

Μύθος # 5: Τα καθαρά αιθέρια έλαια δεν μπορούν να παγώσουν. Αν παγώσουν, αυτό δείχνει ότι δεν έχουν καθαρότητα.

Όλα τα υγρά μπορούν να παγώσουν σε κάποια θερμοκρασία, ακόμη και τα αιθέρια έλαια. Εάν τα αιθέρια έλαια μας παγώσουν, τα αφήνουμε να επιστρέψουν στη θερμοκρασία δωματίου φυσικά, πριν προσπαθήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να τα θερμάνουμε για να τα επιστρέψουμε σε υγρή κατάσταση.

Μύθος # 6: Τα βότανα και τα αιθέρια έλαια από το ίδιο φυτό έχουν την ίδια δράση στο σώμα μας.

Όχι απαραίτητα. Το προφίλ ασφαλείας τους μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Ένα απλό παράδειγμα είναι ο φλοιός κανέλας και το φύλλο κανέλας, και τα δύο προέρχονται από το φυτό Cinnamomum Ζeylanicum. Όμως τα κύρια συστατικά είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Το πρώτο περιέχει υψηλό ποσοστό σε cinnamaldehyde, ενώ το δεύτερο έχει ως βασικό συστατικό του την ουσία eugenol σε υψηλή περιεκτικότητα.

Μύθος # 7: Τα καλύτερα αιθέρια έλαια προέρχονται μόνο από την “πρώτη απόσταξη” ή την “πρώτη έκθλιψη” ενός βοτάνου.

Το φυτικό υλικό δεν αποστάζεται πολλές φορές. Δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο η συλλογή των αιθέριων ελαίων. Στην ειδική περίπτωση του ylang ylang (Cananga odorata), υπάρχει μόνο μία απόσταξη, αλλά μπορεί να υπάρξουν πολλές διαφορετικές συλλογές του αιθέριου ελαίου κατά τη διάρκεια αυτής της μιας απόσταξης. Γι ‘αυτό τον λόγο υπάρχουν οι κατηγορίες I, II, III και η πλήρης.

Μύθος # 8: Τα αιθέρια έλαια είναι ασφαλή επειδή είναι φυσικά.

Το “φυσικό” και το “ασφαλές” δεν είναι συνώνυμα. Το κάθε αιθέριο έλαιο αποτελείται από τουλάχιστον πέντε αλλεργιογόνες ουσίες και έχει συγκεκριμένη χημική σύσταση. Ξεπερνώντας το όριο της συγκέντρωσης τους, σε ένα καλλυντικό προϊόν, μπορεί να οδηγηθούμε σε κάποιο αλλεργικό επεισόδιο είτε ακόμη και σε ηπατο-τοξικότητα ήπιας μορφής, ειδικά όταν η χρήση γίνεται σε παιδιά. Γενικά το δέρμα των παιδιών απορροφά αρκετά περισσότερο απ’ ότι των ενήλικων, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποιείται σε αυτό θα πρέπει να είναι πολύ, πολύ αραιό, όπως της τάξης του 0,2%. Επίσης τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη, δεν μπορούν να μεταβολίσουν πολύπλοκα χημικά συστατικά σε σχέση με τους ενήλικες, γεγονός που τα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για κάποια αρνητική αντίδραση στα αιθέρια έλαια. Είναι γεγονός ότι τα πολύ μικρά παιδιά είναι εκτεθειμένα ήδη σε αρκετά επιβλαβής ουσίες, καθώς συχνά πιάνονται από διάφορα έπιπλα, μπουσουλάνε στο πάτωμα και τοποθετούν τα χέρια τους συνέχεια στο στόμα. Έτσι το σώμα τους πρέπει να επεξεργαστεί πολλά ήδη μικροβίων και ουσιών, οπότε γιατί να τους προσθέσουμε εμείς επιπλέον χημικό φορτίο όπως αυτό των αιθέριων ελαίων;

Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι τα αιθέρια έλαια είναι οι ουσίες του φυτού που λαμβάνονται σε πολύ υψηλή συγκέντρωση, γεγονότος που τα καθιστά μη ασφαλή για εσωτερική χρήση (πόσιμα διαλύματα πχ. στο καφέ ή στο φαγητό). Γενικά μην χρησιμοποιείτε για εσωτερική χρήση τα αιθέρια έλαια και ειδικά στα παιδιά σας. Λόγω του ότι υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα, πάντα θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και να ερευνούμε σωστά, όταν έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε το οτιδήποτε στο παιδί μας. Και αν έχουμε αμφιβολία για κάτι μπορούμε να ρωτήσουμε κάποιον με εξειδικευμένη γνώση για να μας βοηθήσει.

Ας προσέχουμε για να έχουμε λοιπόν!

Φιλιά Funky Mama! 

(Πηγή: the herbal academy)

You may also like

EnglishGreek