ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

by Funky Mama

Γεια σας φίλοι μου και καλή Σαρακοστή! Ήρθε η άνοιξη και η φύση χαίρεται και ανθίζει, εγώ που χάθηκα τόσο καιρό, είπα να επανέλθω με ένα θέμα που απασχολεί πολλές μαμάδες. Ποια  είναι η κατάλληλη οδοντόκρεμα με βάση την ηλικία του παιδιού μας και γιατί. Όλοι γνωρίζουμε ότι μόλις ανατείλουν τα πρώτα δοντάκια του μωρού θα πρέπει να φροντίσουμε για την καθαριότητά τους. Αρχικά πλένουμε κάθε μέρα τα πρώτα δοντάκια με μια βρεγμένη και αποστειρωμένη γάζα, πρωί και βράδυ. Τι γίνεται όμως στη συνέχεια καθώς μεγαλώνει το παιδί και παράλληλα γίνεται η εισαγωγή διαφόρων τροφών; 

Πάμε να δούμε όμως τι συμβαίνει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Με την εισαγωγή των στερεών τροφών γύρω στον 5ο ή 6ο μήνα, διάστημα που έχουν ανατείλει ακόμη περισσότερα δοντάκια, το παιδί βομβαρδίζεται με μικρόβια τα οποία απειλούν τα δοντάκια του. Έτσι σε αυτή την ηλικία χρησιμοποιούμε μια πολύ απαλή και χωρίς φθόριο οδοντόκρεμα λόγω του κινδύνου κατάποσης της από το βρέφος. Καθώς το παιδί μεγαλώνει αρχίζει να καταλαβαίνει περισσότερα , έτσι μετά το 1ο έτος ζωής, θα πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και να εκπαιδεύσουμε το παιδί στο σωστό βούρτσισμα των δοντιών του. Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στην φύση, και σε μικρές συγκεντρώσεις σε τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά με  τη δράση του να είναι κυρίως τοπική. Απορροφάται από την αδαμαντίνη των δοντιών και την κάνει πιο ανθεκτική απέναντι στα οξέα που παράγουν τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα ενώ παράλληλα έχει και αντιμικροβιακή δράση. Για τους παραπάνω λόγους, το φθόριο, θεωρείται  απαραίτητο για τη  διατήρηση της στοματικής υγείας, ειδικά των παιδιών που τα δόντια τους είναι πιο ευαίσθητα στην εμφάνιση τερηδόνας. Η περιεκτικότητα της οδοντόκρεμας σε φθόριο σύμφωνα με την  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ συνιστάται να είναι 1000ppm (parts per million)  και η συχνότητα βουρτσίσματος δύο φορές ημερησίως, η μία από τις οποίες, οπωσδήποτε το βράδυ.

   Όσον αφορά τα επιμέρους συστατικά μιας παιδικής οδοντόκρεμας, φυσικά ως άνθρωπος που διαβάζει ετικέτες και το ψάχνει πάρα πολύ, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι  στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε πολλές επιλογές. Η καθαρή σύνθεση μιας οδοντόκρεμας είναι πολύπλοκη και δεν είναι εφικτό να την αναλύσουμε αρκετά, πάντα θα υπάρχει το ένα συστατικό που θα την κατατάσσει σε κατηγορία κινδύνου, όμως η ποσότητα είναι αμελητέα και επιπλέον η οδοντόκρεμα είναι απαραίτητη για την καθημερινή στοματική υγιεινή των παιδιών μας. Η πρόταση μου είναι η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας σε παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτος, με τουλάχιστον 500ppm στη σύσταση της.  Για παιδιά από 2 έως 6 ετών, η οδοντόκρεμα με  φθόριο στα 1000ppm είναι μια καλή επιλογή για την προστασία της αδαμαντίνης των δοντιών από την τερηδόνα.

Όπως αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η πρόσβαση στο φθόριο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για την προστασία της στοματικής υγείας και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για τη δημόσια υγεία. 

FDI, IADR, WHO 2006: Global Consultation on Oral Health Through Fluoride

(πηγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ )

Τα φιλιά μου

Funky Mama

 

 

You may also like

EnglishGreek